PERSBERICHT

Stille Omgang 2007

In de nacht van 17 op 18 maart 2007 vindt in Amsterdam de traditionele Stille Omgang plaats. Deze traditie, een eigentijdse herdenking van de vroegere Middeleeuwse Mirakelprocessie, bestaat reeds 126 jaar.

Uit de Overlevering: Deze processie is midden veertiende eeuw ontstaan n.a.v. de geschiedenis van een zieke man die in de Kalverstraat woonde. Nadat deze zieke de hostie (het Heilig Brood) had ontvangen moest hij braken. De zieke man kon de hostie niet binnen houden. Het braaksel werd toen in het haardvuur geworpen met het wonderbaarlijke gevolg, dat de hostie de volgende ochtend ongeschonden in de as van de haard werd aangetroffen. De hostie werd door de verzorgsters van de zieke in een kist opgeborgen en de plaatselijke pastoor werd geroepen. De pastoor moest uiteindelijk tot drie keer toe de hostie ophalen omdat de hostie steeds weer in de kist werd aangetroffen. De laatste keer werd de hostie in een officiŽle processie naar de parochiekerk overgebracht, de huidige Oude Kerk. Zo heeft dit wonder bekendheid gekregen.

Elk jaar wordt aan de deelnemers voor deze nacht een speciale intentie (zie toelichting) aangereikt. Dit jaar: Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God!. De eerste encycliek van de huidige paus werd eveneens aan dit belangrijke thema gewijd.

Toelichting Intentie Stille Omgang 2007
Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God.
Ubi caritas et amor, Deus ibi est *)
Toelichting vanuit het Onze Vader:Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Vanuit die gedachte willen wij U beminnen: met heel ons hart door steeds aan U te denken; door naar U te verlangen als ons voorbeeld van liefde en geduld; met heel ons verstand door al onze inspanningen op U te richten en uw eer in alles te zoeken; door al onze krachten in te zetten ten dienste van de liefde tot U; door elkaar, zoveel als we kunnen tot uw liefde te trekken: door ons te verheugen over het goede van anderen in onze wereld waar we te vaak geconfronteerd worden met materialisme, oorlog en geweld. Mens te zijn op aarde geschapen naar uw beeld, een beeld van vriendschap en liefde. Laat ons nu we hier samen zijn zorgen dat er geen verdeeldheid heerst dat respect de overhand krijgt en laat ons dit uitzingen in Ubi caritas et amor, waar vriendschap is en liefde, want daar bent U God, ons nabij.
*) Zie voor de tekst en de muziek www.taize.fr

Meer weten meedoen en/of aanmelden: www.stille-omgang.nl

Voor jongeren zal een speciale viering zijn in de Mozes en Aaron kerk aan het Waterlooplein, Amsterdam. Hierover kunt u alles vinden op onze website www.stille-omgang.nl/jongeren. In deze viering zal de bisschop van Haarlem Mgr.J.Punt voorgaan

De organisatie verwacht dit jaar ca. 8000 deelnemers. Zeker 7 groeperingen zullen te voet of per fiets de toch naar Amsterdam ondernemen. Voor de jongerenviering worden 500 deelnemers verwacht.