PERSBERICHT

Stille Omgang 2008

In de nacht van 8 op 9 maart 2008 vindt in Amsterdam de traditionele Stille Omgang plaats. Deze traditie, een eigentijdse herdenking van de vroegere Middeleeuwse Mirakelprocessie, bestaat reeds 127 jaar.

Uit de Overlevering: Deze processie is midden veertiende eeuw ontstaan n.a.v. de geschiedenis van een zieke man die in de Kalverstraat woonde. Nadat deze zieke de hostie (het Heilig Brood) had ontvangen moest hij braken. De zieke man kon de hostie niet binnen houden. Het braaksel werd toen in het haardvuur geworpen met het wonderbaarlijke gevolg, dat de hostie de volgende ochtend ongeschonden in de as van de haard werd aangetroffen. De hostie werd door de verzorgsters van de zieke in een kist opgeborgen en de plaatselijke pastoor werd geroepen. De pastoor moest uiteindelijk tot drie keer toe de hostie ophalen omdat de hostie steeds weer in de kist werd aangetroffen. De laatste keer werd de hostie in een officiŽle processie naar de parochiekerk overgebracht, de huidige Oude Kerk. Zo heeft dit wonder bekendheid gekregen.

Elk jaar wordt aan de deelnemers voor deze nacht een speciale intentie (zie toelichting) aangereikt. Dit jaar: Eucharistie, gave van God voor het leven in de wereld.

Toelichting:In het evangelie zegt Jezus, met een verwijzing naar het manna: "Het echte brood wordt U door mijn Vader gegeven; want het brood van God daalt uit de hemel neer en geeft leven aan de wereld." Eucharistie, communie is brood gebroken voor het heil van de wereld. Dat neemt de moeilijkheden van het leven, het lijden, de ziekte en de dood niet weg, evenmin als het manna de Joden ineens van de woestijn in het beloofde land verplaatste. Maar het was wel hun kracht om door te gaan. We moeten ons denken vernieuwen, namelijk vertrouwen op de Heer die gezegd heeft: "Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, blijft in Mij en Ik in hem." We zouden kunnen zeggen: God laat je niet in de steek, God blijft bij je en in je. Vandaar dat ook gezegd wordt: 'het echte brood wordt U door mijn vader gegeven'.

Meer weten meedoen en/of aanmelden: www.stille-omgang.nl

Voor jongeren zal een speciale viering zijn in de Mozes en Aaron kerk aan het Waterlooplein, Amsterdam. Hierover kunt u alles vinden op onze website www.stille-omgang.nl/jongeren.

De organisatie verwacht dit jaar ca. 8000 deelnemers. Zeker 7 groeperingen zullen te voet of per fiets de toch naar Amsterdam ondernemen. Voor de jongerenviering worden 500 deelnemers verwacht.