PERSBERICHT

Stille Omgang 2009

In de nacht van 21 op 22 maart 2009 vindt in Amsterdam de jaarlijkse Stille Omgang plaats. Deze traditie, een eigentijdse herdenking van de vroegere Middeleeuwse Mirakelprocessie, bestaat reeds 128 jaar.

Uit de Overlevering: Deze processie is midden veertiende eeuw ontstaan n.a.v. de geschiedenis van een zieke man die in de Kalverstraat woonde. Nadat deze zieke de hostie (het Heilig Brood) had ontvangen moest hij braken. De zieke man kon de hostie niet binnen houden. Het braaksel werd toen in het haardvuur geworpen met het wonderbaarlijke gevolg, dat de hostie de volgende ochtend ongeschonden in de as van de haard werd aangetroffen. De hostie werd door de verzorgsters van de zieke in een kist opgeborgen en de plaatselijke pastoor werd geroepen. De pastoor moest uiteindelijk tot drie keer toe de hostie ophalen omdat de hostie steeds weer in de kist werd aangetroffen. De laatste keer werd de hostie in een officiële processie naar de parochiekerk overgebracht, de huidige Oude Kerk. Zo heeft dit wonder bekendheid gekregen. Elk jaar wordt aan de deelnemers voor deze nacht een speciale intentie aangereikt. Dit jaar: ‘IN GODS KRACHT’.

Toelichting: Onze ogen worden geopend, vaak op een onverwacht moment en we zien dat we mogen en kunnen leven met God die ons hoop geeft en perspectief biedt. Een Kracht die boven ons gevoel uitgaat en een Kracht die wij ontmoeten in het Sacrament van de Eucharistie en/of de Viering van het Avondmaal des Heren. Het is de Kracht die ook in ons -de gelovigen– zijn werking heeft. Slechts een woord van Hem is genoeg: we worden hiertoe voortdurend uitgenodigd. Een eerste stap is dan luisteren en lezen.

In de komende maanden worden in de Kerk initiatieven genomen om het Woord van God toegankelijker te maken. In Rome vond in 2008 een synode plaats waarin de bisschoppen van de Wereldkerk samen hebben nagedacht hoe zij dit zullen aanpakken met betrekking tot de tijd waarin wij leven. Het woord Gods waarin wij onze Kracht vinden is bestemd voor ons, voor luisterende oren, voor ons allen. 2008 – 2009 is uitgeroepen tot het Paulus Jaar. Ook in de figuur van deze apostel kunnen wij genoeg inspiratie vinden als we het hebben over Gods Kracht. Jezus heeft zich ook aan Paulus bekend gemaakt toen Paulus op weg was naar Damascus. Jezus doet dat steeds en zal dat blijven doen op onze pelgrimsweg in onze wereld en op onze weg tijdens de Stille Omgang. Slechts één Woord is genoeg. IN GODS KRACHT! Dit is de intentie voor 2009.

Meer weten en aanmelden kan: via www.stille-omgang.nl – en speciaal voor het jongerenprogramma: www.stille-omgang.nl/jongeren. Rond de 8000 deelnemers worden die nacht weer in Amsterdam verwacht. Veel kerken in Amsterdam zullen de gehele nacht opnieuw gastvrijheid verlenen.